PhaseRadio

Switch to desktop

Music

Γράψε το όνομα Ζωίτσα Κουρούκλη και ΑΠΛΑ ΑΚΟΥ!!!

 

21-01-14-KOYROYKLH-1Kάθε φορά που βρίσκομαι στην εκπομπή του Γιάννη Μέλλιου, εκτός από το να ακούω πραγματική μουσική, μου κάνει και απίστευτες μουσικές προτάσεις τόσο σε καινούργια ακούσματα αλλά και παλιά. Με αφορμή λοιπόν την δεκαετία του 1960 μου λέει χαρακτηριστικά την εξής ατάκα "Kass μπες YouTube και γράψε το όνομα  Ζωίτσα Κουρούκλη και ΑΠΛΑ ΑΚΟΥ!!!’’ Αυτό στάθηκε αφορμή να ψάξω και να βρω την βιογραφία της, και να μάθουμε μαζί σημαντικά πράγματα για την μουσική της παιδεία!!! αλλά και για το έργο της.
Η Ζωίτσα Κουρούκλη γεννήθηκε το 1937, ξεκίνησε σαν παιδί θαύμα παίζοντας και τραγουδώντας στο θέατρο, μέχρι που την ανακάλυψε ο Μίμης Πλέσσας στα 11 της χρόνια. Την εποχή που τα άλλα παιδιά τραγουδούσαν παιδικά τραγούδια, εκείνη μιμούνταν τις μεγάλες κυρίες της Jazz μουσικής       
Κάνει τον πρώτο της δίσκο με το Μίμη Πλέσσα που είναι και ο πρώτος δίσκος που ηχογραφεί και ο ίδιος.
21-1-14-KOYROYKLH-2
Πηγαίνει στη Δραματική Σχολή του Μιχαηλίδη και παίρνει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ως εξαιρετικό ταλέντο.
Παράλληλα, ασχολείται με το χορό και το πιάνο και μαθαίνει τέσσερις ξένες γλώσσες.
Παρά το μικρό της ηλικίας της, γίνεται από τις πρώτες τραγουδίστριες της Ελληνικής Ραδιοφωνίας με την Ορχήστρα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και της δίνεται η ευκαιρία να τραγουδήσει τα τραγούδια όλων των τότε γνωστών συνθετών, ενώ παράλληλα, συμμετέχει σε πολλές Ελληνικές ταινίες ως τραγουδίστρια και ηθοποιός.
Έχει το προνόμιο να τραγουδά τα πρώτα τραγούδια πολλών συνθετών ( Στ. Κουγιουμτζή, Γ. Χατζηνάσιου, Κ. Κλάβα και πολλών άλλων.)
Τη δεύτερη χρονιά του Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης της εμπιστεύεται ο Μίμης Πλέσσας το ¨Εδώ τελειώνει ο ουρανός¨ και βραβεύονται.
Στην Πολωνία παίρνει το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό με ένα τραγούδι του Κώστα Καπνίση και γίνεται η πρώτη Ελληνίδα που πάει στην Πολωνία και λαμβάνει μέρος σ’ αυτόν το Διαγωνισμό.
Στο φεστιβάλ της Βαρκελώνης βραβεύεται με το πρώτο βραβείο με ένα τραγούδι του Ανδρέα Οικονόμου.
Κυκλοφορούν δίσκοι της στην Ισπανία που τυγχάνουν μεγάλης επιτυχίας και αποδοχής.
Εμφανίζεται στα Φεστιβάλ της Βραζιλίας και του Τόκιο, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η καριέρα της στην Ελλάδα με ξένα τραγούδια της εποχής.
Μετά από μια μεγάλη απουσία, επιστρέφει στο ραδιόφωνο ως ραδιοφωνική παραγωγός και στο τραγούδι πάλι με το Μίμη Πλέσσα.
Το 2006, στο δίσκο του Μίμη Πλέσσα με το Jazz Quartet και τον τίτλο «Jazz … the way we like it» τραγούδησε τρία πολύ γνωστά jazz standards και έλαβε εκπληκτικές κριτικές για την ερμηνεία της, από σύσσωμο τον Ελληνικό Τύπο.
Φιλμογραφία
Ο μισογύνης (1958) 
Άντρας είμαι και... το κέφι μου θα κάνω! (1960) [Καίτη]
Εκείνοι που ξέρουν ν’ αγαπούν (1968)
Αμαρτωλά νιάτα (1960)
Να ζει κανείς ή να μη ζει; (1966)
Πειραιάς ώρα 07.30 (1967)
Εκείνοι που ξέρουν ν’ αγαπούν (1968)
Αδυναμίες (1969)
ΑΠΟ ΤΟ www.mygreek.fm ΚΑΙ ΤΟ www.retrodb.gr
Επιμέλεια: Γιάννης Καστανάς 
 
 

Phaseradio.gr © 2013. All rights reserved, ***Compatible with iPhone & Android devices

Top Desktop version